Home » Kyrkor » Sankta Lucia i Siracusa

Sankta Lucia i Siracusa

Knappt 2 månader kvar innan vår Lucia åker ner till Siracusa för sitt Luciatåg. En tradition sen 30 år tillbaka. Men vem var Lucia?

Lucia föddes 283 i Siracusa, Sicilien och dog 308. Hon var jungfru, martyr och sedan helgon. Det sägs att hon hade det vackraste ögon som alla män blev förälskad i. Hennes mamma försökte gift bort henne flera gånger men det inträffade alltid någon olycka som gjorde det omöjligt. Då hon valde att vara jungfru så rev hon ut sina ögon. Men Guds mor gav henne nya…
Ljusen i håret sägs komma från att hon bar ner mat till de som satt i fängelsehålorna och hon då bar ljusen i en krans i håret för att kunna se eftersom händerna var fulla. Lucia förvaras i San Geremina kyrkan i Vendig, men en del av hennes arm finns i kyrkan Sankta Lucia i Siracusa
Sankta Lucia är Siracusas skyddshelgon och även de blindas skyddshelgon.
Lucia sången är en gammal Italiensk sång som sjungs med Napletansk melodi.

 

 

 

, , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.