Home » Jul » Jul på Sicilien

Jul på Sicilien

Under december månad avlöser fester och processioner varandra på Sicilien. I varenda liten by firas julen och Jesus födelse. Man lagar julmat tillsammans, ordnar träffar med vänner och släktingar och förbereder för julen. I Italien firas julen den 25:e. Dagen innan jul, och nästan hela december, spelar man mycket kort och är mycket hos varandra på kvällarna. Man äter tillsammans och umgås. Det är små tillställningar överallt. Restauranger har julbord med just den stadens julspecialiteter.

Alla byar blir extra fina då julbelysningar hängs ut och det smyckas utanför varenda liten butik. Besök gärna en kyrka på söndagen då det är extra fint och det brukar vara fina julkonserter. Klä upp Er och gå ett varv runt piazzan. Köp brända mandlar eller kanderade äpplen.

lucia i siracua jul, sicilien, santa lucia, Jul på Sicilien viaggiareinsicilia

Santa Lucia led martyrdöden 13 december år 310 och det firas i Siracusa med en procession då statyn leds genom staden. Festen börjar den 13:e och slutar den 20:e.
Lucia är Siracusas eget skyddshelgon. Tidigare åkte vår svenska Lucia ner till Siracusa och gick med i processionen.

Olika firanden på Sicilien i december

 

, , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.